Red Bull osnivačima isplatio 554 miliona eura dividende

Finansije

Red Bull iza sebe ima još jednu izvrsnu poslovnu godinu te su si ključni dioničari priuštili isplatu izdašnih dividendi. Ukupno su osnivaču Dietrichu Mateschitzu i velikim dioničarima, tajlandskoj porodici Yoovidhya koja se nekad bavila uzgojem pataka, isplatili u dividendama 554 miliona eura.

Ukupno je lani neto zarada Red Bulla porasla 10 posto (na 818 miliona eura), nakon rasta bruto prihoda za 8,6 posto. Biznis Red Bulla temelji se na snažnom rastu njihovih podružnica. Upravljačku kompaniju lociranu u Austriji u 2019. smanjili su sa 160 na 119 zaposlenih, pri čemu je 40 zaposlenih imalo godišnja primanja viša od 900.000 eura ili 75.000 eura mjesečno.

Red Bull osnovan je 1987. godine nakon što je austrijski marketinški čarobnjak krenuo u potragu za energetskim napitkom koji bi ljude držao budnima nakon dugih poslovnih putovanja s jet legom. Red Bull je lani prodao 7,5 milijardi konzervi, a Mateschitz je danas najbogatiji čovjek u Austriji s neto bogatstvom procijenjenim na 15,9 milijardi dolara.

Inače, sektor energetskih napitaka doživio je procvat. Osnivači Monster Beveragea, Rockstara i Carbao Grupe takođe su postali milijarderi.