Firma Warrena Buffetta ima 35,5 milijardi dolara dobiti u prva tri mjeseca

Finansije

Firma Berkshire Hathaway u vlasništvu Warrena Buffetta objavila je 35,5 milijardi dolara dobiti u prvom tromjesečju, odražavajući dobit od dionica kao što je Apple, dok su veći prihodi od ulaganja i oporavak osiguravajuće kuće Geico ojačali poslovne rezultate, objavio je Reuters.

Berkshire je takođe ubrzao otkup vlastitih dionica, otkupivši 4,4 milijarde dolara, dok je smanjio svoja ulaganja u druge dionice kao što je Chevron, koji je još uvijek veliki holding.

Rezultati su objavljeni prije godišnje skupštine dioničara Berkshirea u Omahi, koji ovog vikenda privlači desetine hiljada ljudi u taj grad, prenosi Lider.

Buffett koji ima 92 godine, vodi Berkshire od 1965, transformirajući ga iz tekstilne firme u problemima u konglomerat s desetinama firmi – uključujući Geico, BNSF, Berkshire Hathaway Energy te proizvodne i maloprodajne jedinice kao što su See‘s Candies i poznati američki sladoled Dairy Queen.

Diverzifikacija je navela mnoge ulagače, a ne samo obožavaoce Buffetta, da na Berkshire gledaju kao na stabilno dugoročno ulaganje čak i usred recesijskih strahova i zabrinutosti za bankarsku industriju.

Neto dobit iznosila je 24.377 američkih dolara po dionici klase A i porasla je za godinu 5,58 milijardi dolara ili 3.784 dolara po dionici. To je djelimično posljedica skoka od 27 odsto cijene Appleovih dionica, gdje Berkshire ima udio od 151 milijardu dolara.