Cijena bakra na putu da obori rekord

Tržište

Analitičari kompanije Goldman Saks procjenjuju da bi cijene bakra mogle uskoro “stati na crtu” dosadašnjim rekordnim nivoima, jer tržište ovog metala, kako kažu, u potpunosti prožima optimizam.

Cijene bakra su u utorak skočile na najvišu kotu od marta 2013, dostigavši 7 719 dolara po metričkoj toni nakon podataka o snažnijoj proizvodnoj aktivnosti u Kini i Južnoj Koreji od očekivane.

Crveni metal je kasnije smanjio dobitke, a na zatvaranju na Londonskoj berzi metala cijena tromjesečnih fjučersa bakra je zaključena na nivou od 7.626 dolara po metričkoj toni, prenosi CNBC.

Bakar, koji ima široku primjenu u brojnim sektorima, od industrije električne energije do građevinarstva, ojačao je ove godine za više od 22 procenta, najviše od 2017. Skok cijene su podstakli poremećaji u snabdjevanju, nade u „zeleni“ ekonomski stimuluse i brz privredni oporavak Kine od korona krize.

Sada je toku potpuni uspon tržišta bakra, cijene su porasle za 50 posto u odnosu na najniže vrijednosti u 2020. godinu, dostižući najviši nivo od 2017. Sadašnja jačina cijena nije iracionalno odstupanje, na to gledamo kao na prvu fazu strukturno ”bikovskog” tržišta bakra“, naveli su analitičari Goldman Saksa u analizi.

Oni si povećali 12-mjesečnu prjekciju cijene bakra na 9.500 američkih dolara po metričkoj toni, u odnosu na prethodnu procjenu od 7.500 dolara.

Ova banka sa Vol Strita dodala je da sada očekuje održivu, višu prosječnu cijenu za 2021. i 2022. Procjenila je da će cijene bakra u prosjeku iznositi oko 8.625 dolara sledeće godine, nakon čega će se popeti na prosječnih 9.175 dolara 2022.

Do prve polovine 2022. godine, kažu analitičari Goldmana, vrlo je vjerovatno da će bakar “stvatiti na probu” postojeći rekordan nivo od 10.170 dolara postavljen 2011. godine.