Cijene nafte skočile zbog Sirije

Cijene nafte su poslije dešavanja u Siriji, porasle na najviši nivo za posljednji mjesec dana, pri čemu su investitori ponovo usmjerili pažnju na zalihe u SAD, potvrdio je Blumberg

Cijena nafte porasla je za čak 0,9 odsto u Njujorku, poslije rasta koji je registrovan u šest od sedam proteklih dana. Američka laka nafta za isporuku u maju prodavala se za 51,49 dolara po barelu, što je skok od čak 46 centi, dok je sjevernomorska sirova nafta brent, koja se prerađuje i u Srbiji, za dostavu u junu poskupjela za 49 centi na 54,66 dolara za barel na  berzi u Londonu.

Američke zalihe nafte su prošle nedjelje pale za 1,83 miliona barela, prema izvještaju Američkog instituta za naftu. Cijena američke nafte je prošle  nedjelje porasla iznad 50 dolara za barel, nakon što su članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) podržale šestomjesečno produženje dogovora o smanjenju proizvodnje ovog energenta.

Kako će se narednih dana posljednja dešavanja u Siriji odraziti na cijenu crnog zlata, tek će se vidjeti ali je izvjesno, kako se moglo čuti na dvodnevnom skupu  o preradi, skladištenju i tržištu nafte i derivate u Jugoistočnoj Evropi, da bi rastuća tražnja za naftom mogla da pripomogne novom rastu cijena sirove nafte.

Cijene nafte i gasa će teško odstupti od nivoa na kome se sada nalaze u narednih nekoliko godina,  pa se ne očekuje pad cijene barela ispod 60 dolara.

S druge strane, obzirom na to da su zahtjevi EU sve stroži po pitanju zagađenja živote sredine, poruka s skupa je da gorivo ubuduće mora da se proizvodi po najvišim evropskim standardima.

Velika Britaniji čiji su predstavnici govorili na skupu ocijenili su da je budućnost već stigla u Englesku. Ne samo zbog visokokvalitetnog goriva,  već i činjenice da se u perspektivi sve više razmišlja o korišćenju vozila na struju, kako bi se u potpunosti riješilo pitanje štetnih gasova iz automobile. (Bizlife)