Potvrđeno: BiH ni naredne godine neće ići na Eurosong

Muzika

Bosna i Hercegovina ni naredne godine neće učestvovati na takmičenju Eurosong koje će se održati u Lisabonu

„Nećemo se takmičiti ni naredne godine na Eurosongu. Prijava je bila do 15. septembra, a BHRT se zbog finansijske situacije u kojoj se nalazi nije prijavio da će učestvovati na Eurosongu koji će se održati u Lisabonu“, istakla je za Lejla A. Babović, šefica delegacije bh. Eurusong.

BiH se nije takmičila ni ove godine, takođe zbog teške finansijske situacije u kojoj se nalazi BHRT.

Našu zemlju je prošle godine na Eurosongu predstavljala pjesma „Ljubav je“ koju su izvodili reper Jala, Deen, Dalal i Anom Rucner, no i tada smo imali tehničke troškove za prenos Eurosonga, čiji dio su članovi bh. tima i sami platili.

Podsjetimo, prvi predstavnik BiH na Evroviziji bio je Muhamed Fazlagić-Fazla, koji je BiH predstavljao s pjesmom „Sva bol svijeta“ te osvojio 16. mjesto.

Hari Mata Hari sa pjesmom „Lejla“ je ostvario najbolji bh. rezultat na takmičenju za najbolju pjesmu Eurosonga te je zauzeo visoko treće mjesto.

Ove godine pobjednik 62. Eurosonga bio je Portugalac Salvador Sobral s pjesmom Amar pelos dois (Voljeti za oboje), koju je komponovala njegova sestra Luisa, portugalska kantautorica. Finalna večer ovogodišnjeg takmičenja u Lisabonu će biti upriličena 12. maja u Meo Areni koja se nalazi na obali rijeke Taho, dok su polufinalni nastupi predviđeni za 8. i 10. maj.