Zabilježen rast prodaje audio kaseta

Prodaja ploča nedavno je nadmašila broj digitalnih downloada muzike u Velikoj Britaniji, ali ploče nisu jedini stari format čija popularnost stalno raste

Prema “Nielsen” muzičkom izvještaju na kraju 2016. godine, kasete, od kojih se većina prodaje direktno online, lagano ali sigurno, doživljavaju povratak.

2016. godine, prodaja kaseta porasla je za 74 odsto, na 129.000 jedinica u SAD-u što je beznačajan iznos u odnosu na 13.1 miliona prodatih vinila, dok opadajuće tržište CD nosača zvuka još uvijek dostiže 105 miliona jedinica. Kasete su ipak roba koja se može “puštati” samo na starim muzičkim uređajima, ali se i to mijenja polako.

Rastu prodaje kaseta pomoglo je nekoliko faktora. Prvo, zvanični soundtrack za Marvelov film “Guardians of the Galaxy” na kaseti, prodaje se i danas, uprkos tome što se pojavio 2014. godine. Soundtrack, koji je u filmu lični mixtape lika Chris Pratt-a – Petra Kuila, prodat je prošle godine u 4.000 primjeraka na kasetama što dovodi do ukupnog broja od 11.000 prodatih kaseta.

Oba singla Justin Biebera, izdata 2015. godine i Weeknd-ov “Beauty Behind the Madness”, su takođe dovela do prodaje oko 1.000 kaseta, zahvaljujući ekskluzivnom partnerstvu sa maloprodajnim lancem “Urban Outfitters.”

Albumi Eminema i Princa izdati su i na kasetama, a prodato je 3.000 do 4.000.

Većina prodaje kaseta dolazi od malih serija koje online kupuju veliki fanovi. Kako Billboard navodi, 43 odsto svih prodaja u 2016. su izvršene kroz direktnu prodaju – kao što su lični sajtovi bendova ili internet prodavnice nezavisnih izdavačkih kuća. Često kasete i vinili služe kao reklama za estetski ukus benda.