Direktni TV prenosi se sele na striming servise?

Living

Pandemija je izmijenila štošta u našim životima, pa između ostalog i način na koji ćemo ubuduće gledati direktne prenose sportskih događaja.

Uspon striming servisa, brzinom nezabilježenom u dosadašnjoj istoriji šoubiznisa, kao i povećana potražnja za originalnim sadržajem usled zatvaranja u okruženje porodičnih domova tokom višemjesečnog perioda, dovešće do prave bitke za TV prava u narednoj godini i očekivanog rasta njihovih cijena.

Prema podacima časopisa Forbes, tokom 2019. godine ukupna vrijednost plaćenih TV prava za sportske prenose širom planete iznosila je 50,9 milijardi dolara. Od te sume, čak 44 procenta, odnosno 22,4 milijarde vrijedjelo je tržište u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pojedinačno najvrijedniji bili su prenosi NFL, to jest lige u američkom fudbalu. Primjera radi, TV mreža ESPN ima prava na utakmice NFL, i ugovor u trajanju od osam godina, vrijedan 1,9 milijardi dolara po sezoni.

Preciznih podataka za 2020. još uvijek nema, no sasvim je izvjesno da su cijene u međuvremenu dodatno porasle. Aktuelna potražnja poguraće cijenu naviše i u 2021. godini, s tim da će u trku za kupovinu prava ovaj put da se uključe i najveći striming servisi.

Primjera radi, Amazon Prime je trenutno u pregovorima za preuzimanje prava za prenos trka Formule 1. Potencijalna vrijednost budućeg ugovora nije saopštena u javnosti, ali Financial Times podsjeća da cijena za britansko tržište košta 250 miliona dolara po sezoni.

Konkretni pregovori sa F1, ko god da ih na kraju „osvoji“ u velikoj konkurenciji ponuđača, u dobroj mjeri zavisiće i od očaja u kom se nalazi menadžment ovog prestižnog automobilskog šampionata, imajući u vidu troškove od 1,4 milijarde dolara i otpuštanje gotovo polovine radne snage u organizaciji tokom ove godine. Tako će s jedne strane, broj potencijalnih ponuđača i globalna potražnja podizati cijenu, a finansijski gubici F1 spuštati.

Pitanje je ko će na kraju, u toj klackalici, izaći kao pobjednik. Moguće je da to neće biti gledaoci, ukoliko finalni ishod znači i povećanje cijene direktnih prenosa.

S druge strane, kompanija Amazon Prime je već kupila prava za prenos nekoliko utakmica NFL za američko tržište, kao i najzvučnijih mečeva engleske Premijer lige za britansko tržište dogodine, čime je jasno stavila do znanja da želi na vrjieme da zauzme najbolji dio ovog specifičnog „tržišnog kolača“.