Prepolovljena dobit najveće naftne kompanije

Finansije

Saudijski naftni gigant Aramko objavio je u godišnjem izvještaju o poslovanju za 2020, da je zabilježio pad dobiti od 44 posto na 49 milijardi dolara, u odnosu na profit od 88,19 milijardi dolara prethodne godine.

Najveća državna kompanija Saudijske Arabije je istovremeno saopštila da je zadržala iznos za isplatu dividendi na nepromjenjenom nivou od 75 milijardi dolara.

Glavni izvršni direktor Aramka, Amin Naser, opisao je poslednjih dvanaest mjeseci kao jednu od „najizazovnijih godina“ u novijoj istoriji, prenosi CNBC.

Iz kompanije su pad profitabilnosti pripisali nižim cijenama sirove nafte i smanjenom obimu prodaje, kao i slabijim maržama u sektoru prerade i proizvodnji petrohemijskih proizvoda.

Prošlogodišnji pad dobiti je nešto veći od očekivanja analitičara koji su predviđali da će iznositi 48,1 milijardu dolara, ali uprkos tome predstavlja najbolji rezultat u poređenju sa bilo kojom javnom kompanijom na globalnom nivou.

“U jednoj od najizazovnijih godina u novijoj istoriji, Aramko je potvrdio svoj jedinstveni koncept vrijednosti kroz značajnu finansijsku i operativnu agilnost“, naveo je Naser u saopštenju.