Tvrđava u Italiji koju nazivaju „Velikim zidom Alpa“

Travel

Ukoliko posjetite italijanske Alpe, ne propustite priliku da odete i do Torina i uživate u predivnoj arhitekturi i sjevernoj italijanskoj kuhinji

Ako volite avanturu, možete da skijate u alpskom mjestu Sestrijere,a onda, kad ste već tu, obavezno se popnite 2.500 stepenika do tvrđave Fenestrele, skrivenog dragulja Italije koji čuva viševjekovnu istoriju.

Vitorio Amadeo II je bio vojvoda i lider dinastije Savoja, najduže održane kraljevske linije u Evropi. Jedan od razloga kako je to uspio jeste upravo izgradnjom odbrambene građevine koja je otada nazivana Velikim zidom Alpa.

Tvrđava Fenestrele se nalazi na planini Pinaja, unutar Nacionalnog parka Orsiera Roćavre i prostire se na 130 hektara. Predstavlja jednu od najvećih utvrđenih struktura u Evropi i sastoji se od tri glavna utvrđenja, ali i brojnih drugih dijelova poput poput crkve, kuhinja, kasarni, rovova, bedema, skladišta, palate…

Tvrđava je izgrađena kako bi zaštitila dolinu Kizone (koja se nalazi pored mjesta Sestrijere). Osim toga, u njoj su bili smješteni zatočenici „visokog profila“: vojni oficiri, plemići i sveštenici čija je sudbina zavisila od trenutne političke situacije.

U XIX vijeku, katolički časopis The Rambler je ovu tvrđavu nazivao Sibirom Italije.

Ipak, ono po čemu je tvrđava Fenestrele najpoznatija jeste po najdužem natkrivenom stepeništu u Evropi sa 2.500 stepenika.

Ako želite da istražite istoriju ove tvrđave na neobičan način, onda možete da se prijavite za biciklističku turu po tvrđavi, ali je najbolje da unaprijed izdvojite osam sati, jer toliko traje kompletna tura.

Turistički vodič Kent Benson tvrdi je dužina ovakve ture po tvrđavi ekvivalentna visini dvije Ajfelove kule.