Zabranjeno plaćanje kriptovalutama i NFT-om u Rusiji

Svijet

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se zabranjuje korišćenje digitalne imovine, poput kriptovaluta i NFT-ova, za plaćanje roba i usluga.

Osim toga, novi zakon takođe zahtijeva od kripto mjenjačnica i pružalaca usluga da odbiju transakcije u kojima se digitalni prenosi mogu tumačiti kao oblik plaćanja.

“Zabranjeno je prenositi ili prihvatati digitalnu finansijsku imovinu kao naknadu za prenesenu robu, izvedene radove, pružene usluge, kao i na bilo koji drugi način koji omogućuje preuzimanje plaćanja za robu (radove, usluge) digitalnom finansijskom imovinom, osim ako je drugačije određeno saveznim zakonima”, precizira se u odluci.

Centralna banka Rusije pozvala je ranije na potpunu zabranu kriptovaluta. To se najvjerovatnije nije dogodilo jer se rusko Ministarstvo finansija protivilo toj ideji i smatralo da je potrebno dopustiti razvoj kripto tehnologije.

Za 10 dana zakon će stupiti na snagu i učiniće plaćanje kriptovalutom nezakonitim u zemlji. Međutim, Rusi i dalje mogu ulagati u kriptovalute poput bitkoina i vjerovatno smiju da nastave da ih rudare.