Američki Senat usvojio poreske reforme u korist bogatih

Svijet

Američki predsjednik Donald Trump odnio je u noći s petka na subotu vrijednu etapnu pobjedu usvajanjem u Senatu istorijske reforme poreskog sistema i ogromnog smanjenja poreza

Tekst, usvojen s tijesnih 51 nasuprot 49 glasova sada se treba uskladiti prije kraja decembra s verzijom koju je 16. novembra usvojio Predstavnički dom Kongresa. Objavu rezultata potpredsjednika Mikea Penceadočekao je aplauz i tapšanje po leđima u polukružnoj dvorani nešto prije 2 sata ujutro.

Bila bi to prva velika reforma u mandatu 45. predsjednika SAD-a koji jesenas nije uspio da poništi zakon o zdravstvenom sistemu Baracka Obame.

“Prvi put od 1986. Predstavnički dom i Senat usvojili su veliki preustroj poreskog sistema”, rekao je republikanski predsjednik doma Paul Ryan. “Prilika kao što je ova ukazuje se jednom u generaciji i mi je trebamo iskoristiti”.

Svi republikanski senatori, osim jednog, glasali su u korist reforme dok su joj se usprotivila 48 pripadnika demokratske senatske manjine.

Demokratski senatori požalili su se da su amandmani – koji su usvojeni u posljednji trenutak kako bi se na prihvatanje privolili neodlučni republikanci – loš zakon učinili još gorim i otvorili rupe u zakonu koje će bogatima omogućiti izbjegavanje plaćanja poreza.

“Republikanci su uspjeli loš zakon učiniti još gorim. Pod velom tajne i žurbe, promjene usvojene u posljednji trenutak još će više novca staviti u džepove bogatih i korporacija”, rekao je demokratski poslanik Chuck Schumer.

Trump je ranije rekao da želi da se usklađeni paket poreskih zakona prihvati do kraja godine.