Evropska tržišta dionica postaju atraktivnija od Wall Streeta

Berza

I dok su u posljednoj deceniji evropska tržišta dionica zaostajala za rastom indeksa u New Yorku, sada se, uglavnom zahvaljujući paketu Evropskog fonda za oporavak od 750 milijardi eura, predviđa drugačija dinamika.

JPMorgan predviđa da će ovaj veliki paket zaživjeti ove godine, što će – s povećanjem stepena vakcinisanosti – naravno dovesti do visokog evropskog ekonomskog rasta, nakon što je posljednje tromjesečje donijelo pad BDP-a od 0,3% da (to je upola manje od prvih procjena). U trenutnoj situaciji očekuje se da će i evropska tržišta dionica imati prednost iz strukturnih razloga, jer sektori koji uživaju natprosječni rast ekonomskog oporavka (poput automobilskog i finansijskog sektora) igraju veću ulogu u Evropi nego na Wall Streetu , gdje je gotovo sve tehnološki sektor, koji bi mogao biti ranjiv na veće kamatne stope.

Većina evropskoh kompanija takođe isplaćuje primamljive dividende. Njihovi bilansi su dobri, a to bi moglo dovesti do novog vala spajanja i preuzimanja, s obzirom na još uvijek nisku cijenu novca. Tako da Evropa ponovno postaje zanimljiva. Tokom posljednjih deset godina investitori su bili nesigurni kao rezultat niskog ekonomskog rasta, slabog eura, političke neizvjesnosti i poteškoća bankarskog sektora. Sada se slika mijenja. Dok SAD čekaju novi okidač za rast dionica (Dow Jones je juče pao 0,1 posto, na 34.599 bodova), panevropski indeks dionica STOXX 600 postavio je novi rekord na 455 bodova. Ako pogledamo njegovo kretanje u posljednje 52 nedjelje, već je udaljeno 35 posto od dna.

Sudbina dionica zavisiće od inflacije. Deutsche Bank upozorava da će to biti sve veći problem koji će uzrokovati neke krize. Prognoza, koja nikako nije u skladu s američkim monetarnim vlastima, kao ni s Wall Streetom (prilično su uvjereni da je trenutna inflacija u SAD-u samo privremena), takođe kaže da bi bila velika pogreška podcjenjivati ove rizike.

“Posljedice kasnog odgovora dovele bi do većih poremećaja ekonomske aktivnosti nego da je Fed reagovao pravodobno. To je moglo odvesti svijet u novu recesiju, a šokove će osjetiti uglavnom nova tržišta”, pišu analitičari Deutsche Banka.