Pad indeksa na azijskim tržištima

Berza

Na azijskim berzama cijene su u utorak pale jer su američki terminski indeksi u minusu, nakon jučerašnjeg rasta, dok je euro ojačao jer bi monetarne vlasti eurozone već u julu mogle da povećaju kamatne stope.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 0,4 odsto.

Pritom je na tokijskoj berzi Nikkei indeks skliznuo 0,6 odsto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale između 1 i 1,4 odsto. U Australiji, i dalje, stagniraju.

Azijske ulagače nije ohrabrio jučerašnji skok cijena dionica na Wall Streetu za više od 1,5 odsto jer su američki terminski indeksi trenutno u minusu. Terminski S&P 500 na gubitku je 0,8, a Nasdaq indeks 1,4 odsto.

Izgleda da je jučerašnji rast na najvećoj svjetskoj berzi bio samo korekcija cijena dionica, nakon što su S&P 500 i Nasdaq indeks pali sedam sedmica zaredom, što nije zabilježeno još od „dot com“ krize 2001. godine.

Tržište donekle podržavaju najave iz Bijele kuće kako bi mogle biti smanjene carine na uvoz kineskih proizvoda u cilju smanjivanja inflacije, kao i nada u nove podsticajne mjere u Kini. Ali, politika nulte tolerancije na covid-19 u Kini već je izazvala ozbiljno usporavanje tamošnje privrede.

„Nakon razočaravajućih pokazatelja u aprilu, povećali smo procjenu pada kineske ekonomije u drugom tromjesečju s prethodnih 1,5 na 5,4 odsto godišnje. Svjetska ekonomija bi u drugom kvartalu mogla da poraste samo 0,6 odsto godišnje“, upozorili su jutros analitičari JPMorgana.

Niz novih podataka ukazuje na usporavanje rasta regionalnih ekonomija.

Osim toga, loše na tržišta utiču i očekivanja da će američka centralna banka nastaviti agresivno da povećavava ključne kamatne stope.