Stabilizacija rasta i inflacije opravdavaju stimulativne mjere ECB

Eurozona

Privredni rast i inflacija u eurozoni se izgleda stabilizuju nakon velikih padova u prošloj godine, što opravdava produženu primjenu stimulativnih mjera Evropske centralne banke, izjavio je danas Iv Merš, član odbora ECB-a.

“Ekonomija sigurno daje pozitivne znake stabilizacije… a isto važi i za inflaciju”, rekao je Merš na jednog finansijskoj konferenciji u Frankfurtu, prenosi Rojters.

Dodao je da takav razvoj situacije može da podstakne ECB na diskusiju o njenoj procjeni rizika, u okviru koje bi se razmotrilo da li ti rizici i dalje vrše pritisak na rast ili su sada uravnoteženi.

“Bilo bi preuranjeno da se na to odgovori sada, ali se sigurno krećemo u pravom smjeru, što za nas centralne bankare znači potvrdu da vodimo odgovarajuću monetarnu politiku”, rekao je Merš.

ECB je u septembru odobrila niz podsticajnih mjera uprkos protivljenju mnogih kreatora monetarnih politika, u nadi da će tako zaustaviti dugotrajan pad ekonomske ekspanzije koji je čak izazvao strah od recesije, posebno u Njemačkoj, najvećoj ekonomiji 19-članog bloka.

Naredni sastanak ECB-a će biti održan 23. januara, na kome se očekuje da će zadržati aktuelnu politiku nepromijenjenom.