Razvod Brisela i Britanije neko mora da plati

Eurozona

EU je upozorila da će slјedeća faza o Bregzitu biti odložena za dva mјeseca, zato što Ujedinjeno Kraljevstvo odbija da radi sa Briselom na „brakorazvodnom računu“

List navodi da ima ekskluzivnu informaciju da je glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije iznio to upozorenje na privatnom sastanku sa ambasadorima EU u Briselu.

EU je saopštila da neće razgovarati o trgovini ili budućem odnosu Londona i Brisela sve dok se ne postigne „dovoljan napredak“ po pitanju zaštite prava građana, granici sa Sjevernom Irskom i finansijskim pitanjima.

Prema prvobitnom planu Barnijea, EU bi na samitu u oktobru trebalo da iznese procjenu o „dovoljnom napretku“, ali je evropskim ambasadorima sada rekao da je to malo vjerovatno.

Gruba procjena EU je da Britanija duguje oko 60 milijardi eura nakon napuštanja EU po osnovu različitih pravnih obaveza koje je London prihvatio kao član EU.

Velika Britanija je pak uvjerena da će postići dovoljan pomak u pregovorima do oktobra kako bi mogli da razgovori o budućem odnosu Londona i Brisela mogli da uđu u novu fazu.