Više od milijardu dolara kazni Glencoru zbog podmićivanja

COMPANY

Rudarski div Glencore platiće više od milijardu dolara kazni zbog podmićivanja, nakon što je predsjednik kompanije priznao je da su se u toj firmi svojevremeno dogodile “neprihvatljive prakse”.

Anglošvajcarska kompanija je objavila da je postigla sporazume s vlastima u SAD-u, Velikoj Britaniji i Brazilu, koje su istraživale optužbe za mito i manipulaciju tržištem.

Najava kazni koje će platiti uslijedila je nakon što je Glencore Energy UK na sudu u Londonu naznačio da će se izjasniti krivim za optužbe za podmićivanje koje je podnijela Kancelarija za teške prevare.

Glencore je u ažuriranom saopštenju objavio da će platiti 700 miliona dolara kazne za rješavanje istraga o podmićivanju i 485 miliona dolara za rješavanje istraga o tržišnim manipulacijama koje je pokrenulo američko Ministarstvo pravosuđa (DOJ) i tijelo nadležno za trgovanje robama (CFTC).

Paralelna pitanja

Kompanija je saopštila da će biti izdvojeno do 165 miliona dolara za “paralelna pitanja”, uključujući i procese u Ujedinjenom Kraljevstvu, te očekuje da bi neto iznos koji će biti plaćen američkim vlastima mogao da dostigne 1,02 milijarde dolara.

Kompanija je takođe objavila da je pristala da plati 39 miliona dolara prema odluci Ureda brazilskog saveznog tužitelja (MPF) u vezi s istragom o podmićivanju.

Ta rudarska kompanija, čije dionice kotiraju na Londonskoj berzi, već je prije izdvojila 1,5 milijardi dolara za pokrivanje istraga s kojima se suočava u SAD-u, Velikoj Britaniji i Brazilu.

“Glencore danas nije kompanija kakva je bila kada su se dogodile neprihvatljive prakse koje su stajale iza takvog nedoličnog ponašanja”, rekao je predsjednik uprave kompanije Glencore Kalidas Madhavpedi.

“Želimo da današnji Glencore bude poslodavac po izboru, da privlači i zadržava najbolje talente i takmiči se na svim područjima, a ne samo u smislu jedinstvene vrednosne ponude, već i u svojoj predanosti etičkom i odgovornom ponašanju u svim aspektima poslovanja”, zaključio je on.