Amazon odlaže povratak radnika u kancelarije do 2022. godine

Ekonomija

Kompanija Amazon saopštila je svom američkom osoblju da se ne vraća u kancelariju do sljedeće godine, s obzirom na to da koronavirus nastavlja da se širi.

Ovaj gigant za online kupovinu ranije je od osoblja tražio da radi od kuće do 7. septembra, ali će sada to produžiti do 3. januara 2022. godine, piše BBC.

Ova odluka dolazi zbog rasta broja novih infekcija Covidom širom Amerike, s dnevnim prosjekom slučajeva koji se ne viđa već mjesecima.

Dvije američke finansijske institucije Wells Fargo i Blackrock takođe su rekle da će odgoditi povratak radnika u kancelarije.

“Dok nastavljamo pomno pratiti lokalne uslove vezane za Covid-19, prilagođavamo naše smjernice za zaposlenike”, rekli su iz Amazona.

Njihova politika primjenjivaće se na korporativne i tehničke zaposlenike, ali ne i na skladišta i dostavljače koji čine većinu njihove radne snage.

Wells Fargo, najveća američka banka po broju zaposlenih, saopštila je da odgađa povratak u kancelarije sa 7. septembra na 4. oktobar.

Zajmodavac, koji ima skoro 260.000 zaposlenih, rekao je da će osoblju dati i osam sati plaćenog slobodnog vremena kako bi im se omogućilo vakcinisanje.

Investicioni gigant Blackrock odgađa datum za koji očekuje da će se osoblje vratiti u kancelariju za mjesec, to jeste do 1. oktobra.

“Pratimo delta varijantu u različitim dijelovima zemlje i pomno pratimo najnovije smjernice zvaničnika za javno zdravstvo i lokalne vlasti koje potiču ljude da nose maske u zatvorenim javnim prostorima u područjima sa značajnom ili visokom transmisijom. Znamo da ovo izaziva zabrinutost u vezi s povratkom u kancelariju”, rekao je BlackRockov glavni operativni direktor Rob Goldstein u dopisu osoblju.

Zarazna delta varijanta koronavirusa brzo se širi SAD-om, a države poput Floride i Teksasa bilježe visok nivo novih infekcija.

Usporavanje stope vakcinacije samo povećava problem, a kompanije su pod pritiskom da djeluju.

Google, Facebook i Twitter su rekli da će odgoditi povratak u kancelariju, a prve dvije kompanije su takođe zahtijevali vakcinaciju zaposlenih.

Walmart i Uber su u međuvremenu zatražili od svog menadžmenta, a ne osoblja na prvoj liniji, da dobiju vakcinu, dok je investicijski gigant Vanguard u srijedu rekao da će osoblju koje se vakciniše platiti 1.000 dolara (792 funte).

Amazon, koji ne obavezuje radnike na vakcinaciju, rekao je da će nastaviti slijediti smjernice lokalnih vlasti kako bi se osigurao siguran povratak u kancelariju, uključujući i zahtijevanje od nevakcinisanog osoblja da nosi maske na radnom mjestu.

Kao što je ranije najavljeno, i njihovim korporativnim zaposlenicima biće dopušteno da rade od kuće dva dana u sedmici, po novom hibridnom modelu.