Fitch: Agrokor će usporiti rast hrvatske privrede u 2017.

Hrvatska privreda uživa koristi od povoljnih cikličkih kretanja, ali će restrukturiranje Agrokora usporiti rast na 2,6% u 2017. navela je rejting agencija Fitch koja je zadržala dosadašnji rejting Hrvatske na ‘BB’ uz stabilne izglede

Jačanje rasta trgovinskih partnera u regionu, povoljna dinamika plata i zapošljavanja, snažni turistički prilivi i poboljšanje apsorpcije EU fondova rezultirali su realnim rastom BDP-a u 2016. godini od 3% (najbrže od 2007.), a vjerovatno će to poduprijeti ekonomski rast i u 2017, navode u Fitch-u. Međutim, napominju da će restrukturiranje Agrokora uticati na privredni rast.

Agrokor ima vanrednu upravu koju je postavila državna administracija u aprilu, te dug koji je krajem prvog tromjesečja iznosio oko 12% hrvatskog BDP-a. U Fitch-u očekuju da će se problemi u toj najvećoj privatnoj kompaniji u zemlji širiti dalje na dobavljače koncerna i banke. To će, navode, imati uticaja na zaposlenost, investicije i kreditni rast te uticati i na usporavanje rasta BDP-a s lanjskih 3% na ovogodišnjih 2,6% u slučaju urednog restrukturiranja. U Fitch-u očekuju dalje privredno usporavanje Hrvatske i u 2018.