Audi ukida model A1

Automobil

Direktor Audija Markus Disman potvrdio je da će proizvodnja modela A1 biti obustavljena poslije aktuelne generacije. Ovakva odluka ne čudi pošto se nastavlja trend popularizacije SUV i krosover modela, zbog čega su se prvi na udaru našli mali gradski automobili sa motorima od tri ili četiri cilindra.

Ovo ne znači nužno da Audi više neće imati u ponudi model manjih dimenzija, ali on svakako neće koristiti motor sa unutrašnjim sagorijevanjem. Na pitanje da li će budući standard Euro 7 označiti kraj za A1 i A3, Disman je odgovorio da dosta toga zavisi od konačnog cilja koji će biti postavljen tom normom.

„Znamo da će u budućnosti biti teško ponuditi motore sa unutrašnjim sagorijevanjem u manjim segmentima jer će troškovi rasti. Zato nećemo imati nasljednika za A1. Ukoliko nova Euro 7 pravila ne budu suviše stroga, to će nam omogućiti da više ulažemo u električnu mobilnost“, rekao je Disman u intervjuu Auto njuzu (Auto News).

Audi je još u februaru nagovijestio kraj za A1, kada je kompanija ukazala na skupu i ekonomski neisplativu elektrifikaciju malih automobila. Nakon što A1 ode u penziju, Q2 će postati početni model ovog njemačkog proizvođača.

Kada je reč o ostalim modelima, Disman očekuje da će Audi do 2030. godine u ponudi imati različite pogone u zavisnosti od regiona. Audi vjeruje da će do tada SUS motori imati udio manji od 20% u Evropi, ali da bi situacija mogla da bude drugačija u Sjedinjenim Američkim Državam i Kini.