Vlasnik firme u Zagrebu uvodi radnu nedjelju od četiri dana uz iste plate

COMPANY

Holanđanin Jan de Jong, koji živi i radi u Hrvatskoj, od septembra za svoje zaposlenike uvodi četverodnevnu radnu nedjelju, bez da im smanjuje platu.

Juče je na svom LinkedIn profilu objavio da pokreće četverodnevn radnu nedjelju.

“Naš tim je oduševljen”

“Kompanija Webpower Adria upravo je svojim zaposlenima dala povećanje od 20%. Ne, ne u novcu, nego u slobodnom vremenu. Uvodimo četverodnevnu radnu nedjelju – za istu platu! Osim toga, odluka hoće li moje kolege raditi od kuće ili iz kancelarije, to je u potpunosti njihova odluka. Svi smo mi pojedinci s različitim sklonostima”, napisao je Jan De Jong na svom LinkedIn profilu.

“Ako možemo raditi svoj posao sa bilo kojeg mjesta, ko smo onda mi da kažemo da se treba raditi iz kancelarije? Čvrsto verujem u snažne reči Sir Richarda Bransona: ‘Ako se brinete za svoje osoblje, oni će se brinuti za vaše klijente.’ Naš tim je bio oduševljen kad je čuo da od septembra počinjemo četverodnevnu radnu nedjelju”, stoji u objavi.

“Sljedeći im je zadatak međusobno se dogovoriti ko će koji dan uzeti slobodno, jer predstava se mora nastaviti. Naravno da ćemo našim dragim klijentima ostati na raspolaganju 5 dana u nedjelji. Cilj uvođenja četverodnevne radne nedjelje je smanjiti stres i povećati produktivnost – kao što su mnoga istraživanja pokazala da će to biti rezultat. Ne poznajem nijednu hrvatsku kompaniju koja to nudi, pa smo mi u Webpower Adria ponosni što smo među prvim kompanijama u Hrvatskoj koje su uvele četverodnevnu radnu nedjelju. Zar ne biste voljeli raditi četiri dana u nedjelji za istu platu?” navodi De Jong u postu na LinkedInu.

Tvorac ideje o Hrvatskoj kao destinaciji za digitalne nomade

Index je svojevremeno objavio intervju de Jongom, kad je predstavio ideju o Hrvatskoj kao destinaciji za digitalne nomade, nakon čega je Hrvatska i krenula s izdavanjem viza za digitalne nomade.