Microsoft premašio vrijednost od 3 biliona dolara

COMPANY

Microsoft je u srijedu postao druga kompanija vrijedna 3 biliona dolara pošto je bum vještačke inteligencije doveo do povećanja dionica kompanije. Poređenja radi, tržišna vrijednost Microsofta je sada veća od cjelokupnog BDP-a Francuske i odmah iza onog u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Dionice su porasle za skoro 1,5 posto na oko 405 dolara po dionici u srijedu popodne, premašivši tržišnu kapitalizaciju od 3 biliona dolara i pridruživši se Appleu kao jedinoj drugoj kompaniji koja je dostigla istorijsku prekretnicu.

Dionice Microsofta su porasle za više od 7 posto do jučer nakon što su prošle godine skočile za oko 40 posto, uglavnom zbog entuzijazma investitora u AI i njenog potencijala da stvori rast za kompaniju.

Godine 2023., izvršni direktor kompanije, Satia Nadela, uložio je više milijardi dolara u AI, uključujući komercijalizaciju i dodavanje AI alata kao što je ChatGPT u svoj skup proizvoda prije rivala.

Čak je ojačao Microsoftove veze sa proizvođačem ChatGPT-a OpenAI, glavnim pionirom u oblasti vještačke inteligencije, tokom promjene odbora i rukovodstva u manjoj kompaniji krajem prošle godine.

Nakon što je veći dio protekle decenije zaostajao za Appleom, Microsoft je nadmašio kompaniju da bi nakratko postao najvrednija svjetska kompanija kojom se javno trguje ranije u januaru, prenio je Blic.