Gasprom zaprijetio Moldaviji da će zbog duga prekinuti dovod gasa

Energija

Ruski energetski gigant “Gasprom” obavijestio je Moldaviju o mogućnosti da u narednih 48 časova bude prekinut dovod gasa zbog neizmirenih dugovanja.

Portparol kompanije “Gasprom” Sergej Kuprijanov naveo je da danas ističe rok do kada je, prema ugovoru, Moldavija trebala da izvrši uplatu.

“Zbog toga ‘Gasprom’, na osnovu ugovora, obavještava moldavsku stranu da će za 48 časova isporuka gasa biti obustavljena”, rekao je on.

U oktobru su “Gasprom” i “Moldovagaz” produžili ugovor o isporuci gasa na pet godina.

Nakon razgovora, zamjenik premijera Moldavije Andreh Spinu rekao je da će nova cijena gasa za tu državu u novembru iznositi 450 dolara za 1.000 metara kubnih i zavisno od situacije na tržištu.

“Naša kompanija je donijela odluku da potpiše ugovor u potpunosti po uslovima moldavske strane, ali uz značajnu stavku da će plaćati sve na vrijeme”, naglasio je Kuprijanov.

On je rekao da su u kompaniji takvu odluku donijeli, uzimajući u obzir tešku ekonomsku i finansijsku situaciju Moldavije i vođeni željom da se održi sposobnost te zemlje da isplati svoje ugovorene obaveze prema “Gaspromu”.