Gazprom: Sjeverni tok 2 će biti gotov do kraja godine

Energija

Predsjedavajući uprave ruskog proizvođača plina Gazproma rekao je da će izgradnja gasovoda Sjeverni tok 2 biti završena ove godine, uprkos američkom protivljenju.

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država su ove sedmice rekli da su sankcije protiv naftovoda stvarna mogućnost. Cilj projekta, koji vodi Gazprom sa zapadnim partnerima, je isporuka ruskog plina Njemačkoj ispod Baltičkog mora.

Predsjedavajući uprave ruskog proizvođača plina Gazproma rekao je da će izgradnja plinovoda Sjeverni tok 2 biti završena ove godine, uprkos američkom protivljenju.

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država su ove sedmice rekli da su sankcije protiv naftovoda stvarna mogućnost. Cilj projekta, koji vodi Gazprom sa zapadnim partnerima, je isporuka ruskog gasa Njemačkoj ispod Baltičkog mora.

Vašington je rekao da će plinovod opasno povećati regionalni uticaj Moskve. Sjeverni tok 2 bi zaobišao Ukrajinu, vjerovatno joj oduzevši unosne prihode od tranzita u trenutku kada je Kijev zaključan u sukobu s Moskvom.

U petak je Viktor Zubkov, predsjednik uprave Gazproma, rekao da je posao na Sjevernom toku 2 već završen od 90 do 92 odsto.

“Radovi se aktivno izvode, pri kraju smo. Naravno, definitivno će biti završen ove godine. Izgubljeno vrijeme je sramota, ali to se dogodilo”, kazao je Zubkov.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u srijedu da je njemačkom kolegi naglasio da su sankcije protiv gasovoda Sjeverni tok 2 stvarna mogućnost i da “nema dvosmislenosti” u američkom protivljenju njegovoj izgradnji.