Deloitte lista najbrže rastućih IT kompanija

COMPANY

Kompanije iz devet država ostvarile su plasman na glavnom takmičenju gdje su najuspešnije bile iz Češke (19 kompanija) i Poljske sa 16 plasiranih firmi.

Kategorija „Impact Stars” prepoznaje kompanije koje svojim proizvodom ili uslugom imaju pozitivan uticaj na: društvo, poslovnu zajednicu, inovativnost, okolinu i različitost.

Što se tiče okruženja, u ovaj izbor plasiralo se ukupno sedam hrvatskih kompanija – četiri su ostvarile plasman u glavnoj kategoriji 50 najbrže rastućih i tri u kategoriji Zvijezde najvećeg rasta, dok su još tri posebno predstavljene u kategoriji Zvijezde pozitivnog uticaja, piše BizLife.

Bosna i Hercegovina, Srbija, Slovenija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija nemaju nijednog predstavnika na listi.

Na listi 50 najbrže rastućih su i Slovačka s pet kompanija, Bugarska s dvije, Albanija, Estonija, Litvanija i Slovenija sa po jednom plasiranom kompanijom.

Kako se navodi, pobjednici, odnosno top 50 kompanija za 2021. godinu odbrani su na osnovu rasta prihoda tokom četiri godine (od 2017. do 2020.).

Rekordna godina za kompanije

Prema riječima Jareka Škvrne, izvršnog direktora Deloitte za Centralnu Evropu, ovo je bila rekordna godina na nekoliko načina.

“Ove godine brojke su nevjerovatne. Ne samo da smo primili prijava više nego ikad ranije, nego je prosječna stopa rasta kompanija na takmičenju , na temelju prihoda takođe najveća ikad ostvarena i iznosi 2.278 odsto, najviše u 22. godišnjem rangu”, rekao je Škvrne, a navodi se na sajtu kompanije.

Prva kompanija na listi, češki fintech business FTMO ostvario je najveći prihod i rast ikada zabilježen kod bilo koje kompanije- 39.432 odsto (zasnovano na prihodima od 2017. do 2020.)

“Ponosni smo što možemo da istaknemo dostignuća svih fantastična mladih tehnoloških preduzeća iz cijele Centralne Evrope koji imaju tako važnu ulogu i pozitivno utiču i djeluju kao pokretači daljeg rasta i uspjeha”, naveo je Škvrne.