Inflacija u eurozoni može da podigne pritisak na Evropsku centralnu banku

Eurozona

Eurozona trenutno se nalazi u najbržoj inflaciju od osnivanja jedinstvene valute krajem 20. veka, kažu ekonomisti.

Potrošačke cijene u regionu od 19 zemalja porasle su za 4,5 odsto u novembru, prema srednjoj vrijednosti od 40 procjena u Bloombergovom istraživanju. Svi oni su prognozirali povećanje od 4,1 odsto u odnosu na prošli mjesec što je najbrže od finansijske krize 2008.

U Njemačkoj, najvećoj ekonomiji u regionu, smanjenje troškova života je vjerovatno čak i veće, sa prosječnom procjenom podataka o inflaciji u ponedjeljak na 5,5 odsto. Bundesbanka je ove nedelje upozorila da bi tamošnji rezultat mogao da dostigne čak i blizu šest odsto, piše Bloomberg.

Ovakvi skokovi cijena su bez presedana, i odraz su rastućih troškove energije i globalnih uskih grla u snabdijevanju, što će doprinijeti komunikacijskom izazovu Evropske centralne banke, čiji će kreatori poslovne politike uskoro biti suočeni sa velikom odlukom o budućnosti podsticaja. Oni insistiraju da je ovaj nalet inflacije prolazan, dok su osnovni inflatorni pritisci preslabi da bi bili samoodrživi, prenosi Biznis.rs.

„Ne očekujemo da će se to promijeniti u procjeni Evropske centralne banke o osnovnim pritiscima na cijene prije sastanka u decembru“, rekla je ekonomsita Bloomberga Meva Kuzin (Maeva Cousin), u izvještaju u petak nakon pregledanih podataka, i dodala da će osnovni pritisci vjerovatno ostati stabilniji.

Kretanje inflacije u eurozone ima različite prognoze, te tako ekonomisti Capital Economics predviđaju da će ona dostići nivo od 4,7 odsto, dok šest prognostičara među kojima je Bank of America prognoziraju nivo inflacije od 4,2 odsto.