Svi izazovi Njemačke u 2017. – strah pred slabim eurom

Izvoz Njemačke u 2017. trebalo bi da raste 2,5 posto, ali opasnost od međunarodnih kriza mogla bi godinu pretvoriti u teško razdoblje za najveću evropsku ekonomiju

Ukupna vrijednost njemačkog izvoza u 2017. mogao bi porasti na 1.230 milijardi eura, što bi bilo povećanje od 2,5 posto u poređenju sa približno 1.200 milijardi eura u 2016. godini, objavilo je njemačko udruženje veletrgovaca, međunarodne trgovine i usluga (BGA). Ovim će njemački suficit biti oko 8,9 posto što znači da će ponovo probiti preporučeni limit Evropske komisije od 6 posto.

Sjedinjene Američke Države su i dalje najjača evropska sila!

Ovome je, naravno, najviše doprinio slab euro, zbog čega je došlo do veće inostrane potražnje za njemačkim robama i uslugama. Ali, to ne znači da će tako ostati i u 2017. jer njemačka ekonomija nije imuna na međunarodne krize a mogu joj se pridružili još neki novi rizici. Prije svega britanski plan izlaska iz EU, moguće političke neizvjesnosti u Italiji poslije neuspjelog referenduma o ustavnim reformama, potom prijetnja nove dužničke krize u eurozoni. Takođe, ne gleda se ravnodušno ni na dolazak Trampa za predsjednika jer bi to, smatraju, moglo dovesti do zaokreta u američkoj ekonomskoj politici koji bi doveo do dodatnog jačanja protekcionizma u svijetu. Jer, na njenom tlu nalaze se hiljade američkih vojnika s velikim arsenalom (još od Drugog svjetskog rata) zbog čega ne može u potpunosti da vodi nezavisnu politiku. Otuda su Nijemci naprosto prisiljeni da balansiraju, a otklon nalaze upravo u jačanju ekonomije kroz koju nastoje ostvariti dominaciju u Evropskoj uniji.

Tako će Njemačka, zahvaljujući snažnom izvozu koji je u prvoj polovini godine premašio uvoz za 159 milijardi dolara, imati višak na tekućem računu rekordnih 310 milijardi dolara i preteći onaj Kine, procjenjuje ekonomski institut Ifo.

U kontekstu BiH, Njemačka je do sada – od svih zemalja – najviše pomogla BiH a snažno je prisutna u banarskom sektoru i u industriji obrade metala. (E.P.)