Euro pod pritiskom zbog izbora za EU parlament

Eurozona

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta porasla je prošle nedjelje, nakon dvije sedmice pada, dok je euro oslabio uoči izbora za Evropski parlament.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle nedjelje za 0,6 odsto, na 97,98 bodova, najviši nivo od početka maja. Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao 0,1 odsto, na 110,08 jena.

Američka valuta je ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena evra skliznula 0,7 odsto, na 1,1156 dolara.

Iako su valutna kretanja zbog zaoštravanja trgovinskog sukoba između Vašingtona i Pekinga bila uglavnom prigušena, trgovci su se okrenuli kupovini jena zbog njegovog statusa valute-utočišta u neizvjesnim vremenima. Napetost između SAD i Kine raste od kada je Vašington nedavno povećao carine na uvoz određenih kineskih proizvoda, a Peking najavio protivmjere.

Dolar je u međuvremenu, takođe, profitirao od statusa svojevrsne valute-utočišta.

„S obzirom na to da SAD (verbalno) napada Kinu, koja je spremna uzvratiti, ne možemo pretpostaviti da je najgore iza nas“, rekao je analitičar Charalambos Pissouros.

Euro je, pak, prošle nedjelje bio pod pritiskom zbog neizvjesnosti uoči izbora za Evropski parlament sljedećeg vikenda.

U predizbornoj kampanji političari ne biraju riječi, pa je tako, na primjer, zamjenik italijanskog premijera Mateo Salvini kazao da je Italija spremna da prekrši računovodstvena pravila EU po pitanju nivoa javnog duga, ako to bude nužno kako bi podstakli rast privrede.

„Ulagači su pomalo zabrinuti zbog evropskih izbora, pa se čini da se kapital preusmjerava u sigurnije investicije, kao što je dolar“, kaže analitičar Boris Schlossberg.