Evropljani godišnje troše 4 triliona eura na platne kartice

Eurozona

Izdaci na evropske platne kartice porasli su za trećinu od 2014. godine i dostigli su 3,9 trilion eura jer se kartice sve više koriste za svakodnevnu kupovinu.

Najnovije istraživanje RBR-a, Payment Cards Issuing and Acquiring Europe 2020, pokazuje da su u 2018. godini vlasnici kartica u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj najviše potrošili, s ukupnim porastom od 26%, 19% i 22% od 2014. godine. Četvrto najveće tržište, Rusija, imala je udvostručenje potrošnje u istom razdoblju.

Izvještaj RBR-a pokazao je da je rast potrošnje neraskidivo povezan s povećanjem upotrebe kartica. Grčka se posebno ističe, jer je upotreba kartica narasla sedam puta, nakon što je postala državna obaveza za trgovce. Ne iznenađuje da je zemlja zabilježila i najbrži rast potrošnje, koji se gotovo učetvorostručio tokom četverogodišnjeg razdoblja.

Tržišta istočnoeuropske regije imala su najbrži rast u pogledu izdataka, posebno Ukrajine, Rumunija i Mađarska, gdje se potrošnja udvostručila.

Nedavni skokovi potrošnje putem kartica u Europi mogu se u velikoj mjeri pripisati rastućem prihvaćanju beskontaktnih plaćanja, kao i povećanoj kupnji putem interneta.

Izvještaj RBR-a pokazao je da je za Evropu u cjelini broj transakcija porastao gotovo tri puta brže od rasta rashoda, rezultirajući time da prosječna vrijednost svake transakcije i dalje pada – s 46 eura u 2014. na samo 34 eura u 2018. Razlog tome je što se kartice sve više koriste za svakodnevne kupnje male vrijednosti, jer kupci brzo prihvaćaju beskontaktno i mobilno plaćanje. Kao rezultat, rast ukupnog broja kartičnih plaćanja Europljana ubrzava se iz godine u godinu.