Saudi Aramco sa Kinezima dogovorio posao od 12 milijardi dolara

COMPANY

Saudi Aramco potpisao je s kineskim partnerima sporazum o 12,2 milijarde dolara vrijednom projektu rafinerije i petrohemijskog kompleksa na sjeveroistoku Kine koji bi trebali početi s radom u 2026. godini.

Projekt u gradu Panjinu u provinciji Liaoning bit će drugo veliko Aramcovo rafinersko-petrohemijsko ulaganje u Kini, a ugovor je potpisan nakon što je najveći svjetski izvoznik nafte prijavio rekordnu dobit u 2022. godini od 161 milijardu dolara.

Zajednička firma Huajin Aramco Petrochemical Company (HAPCO) izgradit će rafinerijski kompleks za preradu 300.000 barela dnevno, koji će godišnje proizvoditi i 1,65 miliona tona etilena i dva miliona tona paraksilena, objavila je saudijska kompanija, prenosi SEEbiz.

Očekuje se da će projekt stajati 83,7 milijardi juana (12,2 milijarde dolara), rekla je partnerska grupa Panjin Xicheng Industrial u izjavi na WeChatu u nedjelju.

Nešto više od polovine udjela u novom kompleksu držat će kineski proizvođač vojne opreme NORINCO Group, Aramco 30 posto, a Panjin Xincheng 19 posto.

Izgradnja kompleksa počet će u drugom tromjesečju nakon što se za projekt osiguraju potrebna administrativna odobrenja, rekao je Aramco. Očekuje se da će tvornica biti potpuno operativna do 2026. godine, dodaje se.

Aramco će kompleksu isporučivati do 210.000 barela sirove nafte dnevno.