Airbus dobio veliki ugovor, udarac za Boeing

COMPANY

Australski Qantas izabrao je Airbus umjesto Boeinga kako bi zamijenio svoju domaću flotu. Odluka je veliki udarac za američkog proizvođača aviona i velika pobjeda njegovog evropskog rivala.

Aviokompanija je u četvrtak saopštila da planira kupiti 40 Airbusovih aviona, uključujući 20 aviona A321XLR i 20 A220.

Firma će također imati pravo kupiti još 94 aviona tokom sljedećih 10 godina “s obzirom da njeni postojeći avioni Boeing 737-800 i 717 postepeno izlaze iz upotrebe “.

Narudžba podliježe odobrenju odbora, a očekuje se da će biti dovršena do juna sljedeće godine.

– Ovo je bio vrlo težak izbor. Svaka je opcija ispunila naše temeljne zahtjeve u pogledu sigurnosti, sposobnosti i smanjenja emisija. Ali kada umnožite čak i male prednosti u područjima kao što su domet ili cijena na ovoliko aviona i tokom 20 godina, Airbus je bio preferirani ponuditelj – rekao je izvršni direktor Qantasa Alan Joyce.

Firma očekuje da će avioni početi pristizati sredinom 2023., a isporuke će se rasporediti na sljedeće desetljeće, dodao je Qantas.

Qantas se posljednjih godina odmaknuo od Boeinga, uključujući i odabir Airbusa kao partnera za letenje najdužim putničkim rutama na svijetu.

Vijest dolazi kao udarac za američkog proizvođača, koji još uvijek pokušava obnoviti svoj imidž nakon krize sa modelom 737 Max. Avioni Max bili su prizemljeni širom svijeta 20 mjeseci 2019. i 2020., nakon dvije nesreće u kojima je poginulo 346 ljudi, piše BiznisInfo.ba.

Avion je odobren za letenje u Sjedinjenim Državama krajem prošle godine i sada je u upotrebi u većini svijeta osim Kine, ključnog tržišta za zračna putovanja.