Titulu najgorih dionica u 2021. ponijele su Volt Dizni, Verizon i Boing

Tržište

Divovi Volt Dizni, Verizon i Boing, kao i biofarmaceutska kompanija Amgen sa sjedištem u Kaliforniji i tehnološki konglomerat Hanivel (Honeywell) – trenutno imaju nešto zajedničko, a to je da „nose titulu najgorih akcija“ u 2021. godinu, prema berzanskom indeksu Dau Džons.

Diznijeve i Verizonove akcije zabilježile su dvocifrene procentualne gubitke, dok su ostale tri kompanije zabilježile jednocifrene gubitke. Akcije Diznijevog sektora za zabavu pale su za 14,5 odsto u 2021, usred usporavanja rasta pretplatnika na Disney+ kanalu, koji je, inače, pomogao kompaniji da nadoknadi gubitke izazvane pandemijom, kada su tematski parkovi i bioskopi bili zatvoreni, prenosi Biznis Telegraf.

Prošle godine su ograničenja ublažena, a ljudi su se okrenuli zabavi van svojih domova umjesto Disney+. Akcije Verizona su pale za 11,6 odsto u 2021..

Dionice Boinga su prošle godine izgubile 5,95 odsto, što ovog proizvođača aviona stavlja na treće mjesto nezavidne liste. Kompanija se tokom prethodne godine suočavala sa nizom problema, od problematičnog modela 737 MAX do izazova u proizvodnji sa letjelicom 787 Dreamliner, prenosi Biznis Telegraf.

Međutim, kako je većina avio-kompanija do sada ukinula ograničenja za 737 MAX, analitičari predviđaju da će Boing ove godine vratiti zaradu. Akcije Hanivela i Amgena pale su za oko 2 odsto u 2021. godini, pri čemu je dobavljač u oblasti vazduhoplovstva trpio posljedice problema u lancima snabdijevanja i inflacije, dok je biotehnološka kompanija izgubila poene zbog straha od potencijalnih efekata plana pregovora o cijenama lijekova, koje je vodio predsjednik Džo Bajden.