Meksički pezos na putu najvećih dobitaka prema dolaru

Valuta

Prvi veliki neuspjeh Donalda Trampa u Predstavničkom domu američkog Kongresa u petak trasirao je put meksičkoj valuti ka najvećem mjesečnom dobitku prema dolaru u posljednjih pet godina

Povlačenje prijedloga zakona o zdravstvenoj njezi, kojim bi se ukinuo postojeći, takozvani “Obamacare”, bacilo je sumnju na mogućnost Trampove administracije da provede svoje druge ambiciozne planove.

Tokom 2016. godine meksička je valuta oslabila prema američkoj 19 odsto zbog pretpostavke da će Trampova pobjeda na američkim predsjedničkim izborima negativno uticati, kako na ekonomske, tako i na ukupne odnose između Sjedinjenih država i Meksika.

Na dan Trampove inauguracije, 21. januara, pezos je dotakao istorijski skoro najniži nivo prema dolaru, 21,54 pezosa za dolar. Od tada je vrijednost meksičke valute prema američkoj porasla oko 12%, a samo od početka marta 7 odsto. U petak uveče se jedan dolar trgovao za 18,79 pezosa.

Ranije ove nedjelje je guverner Centralne banke Meksika Augustin Carstens rekao da je meksička valuta potcijenjena za oko 10 odsto. (Agencije)