SAD razmatraju zamrzavanje ruskih zlatnih rezervi

Svijet

Ministarka finansija SAD Džanet Jelen sastaće se sa predstavnicima američkog Kongresa da razmatra moguće zamrzavanje ruskih zlatnih rezervi.

Taj potez je uslijedio pošto je nekoliko predstavnika podnijelo predlog zakona za zabranu ruskog zlata, koji treba da se usmjeri na mogućnost Rusije da prodaje svoje zlatne rezerve da izbjegne uticaj sankcija.

Sadašnje sankcije uvedene ruskim zvaničnicima, centralnoj banci, predsjednik Vladimiru Putinu i druge mjere ne utiču na ruske zlatne rezerve koje Putin akumulira posljednjih nekoliko godina. Rusija ima oko 130 milijardi dolara u zlatnim rezervama, prema predstavnicima američkog Kongresa.

Banka Rusije objavila je 28. februara da će nastaviti sa nabavkom zlata na domaćem tržištu dragocjenih metala.

Članovi američkog Kongresa razmišljaju o strožim sankcijama Rusiji u vrijeme kada su predsjednik Džo Bajden i zvaničnici administracije ove nedjelje u Briselu i Varšavu gdje će sa ključnim saveznicima pokušati da spriječe da ruski rat u Ukrajini ne preraste u još veću katastrofu.

“Radujem se razgovoru sa ministrarkom Jelen o našem predlogu zakona i koje dodatne korake Ministarstvo finansija može da preduzme da stane protiv Putina, rekla je demokratska senatorka Megi Hasan.

“Ne možemo dozvoliti Putinu da iskoristi rupu u zakonu koja bi mogla da mu pomogne da finansira njegov neshvatljiv napad na Ukrajinu”, rekla je ona.