Kina osniva ekonomsku zonu između Zemlje i Mjeseca?

Budući da je planeta Zemlja očigledno postala premala za ekonomske ambicije Kine, zvanični Peking razmišlja o razvoju trgovine izvan okvira naše planete i o stvaranju ekonomske zone u sublunarnom prostoru do 2050. godine.

Nova zona pokrivaće prostor u blizini Zemlje i Mjeseca, kao i između njih, rekao je Bao Vejmin, šef komisije za nauku i tehnologiju u Kineskoj vazduhoplovnoj naučno-tehnološkoj korporaciji (CAST). Ta agencija glavni je izvođač kineskog kosmičkog programa.

Pomenuti projekat bi Kini mogao da donese oko 10.000 milijardi dolara, objavio je državni list “Scienece and tehnology daily”, pozivajući se na stručnjake iz industrije.

U izvještaju o razvoju tog prostora oko Zemlje i Mjeseca, Bao je naveo da to polje posjeduje ogroman ekonomski potencijal i da bi zvanični Peking zbog toga trebalo da prouči pouzdane, jeftine sisteme vazduhoplovnog transporta između naše planete i njenog satelita.

Osnovna tehnologija trebalo bi da bude gotova do 2030. godine, dok bi ključna transportna tehnologija trebalo da bude gotova do 2040. Do sredine vijeka, Kina bi mogla uspješno da uspostavi kosmičku ekonomsku zonu, prema tvrdnjama tog kineskog zvaničnika.

Kina posljednjih godina ubrzano razvija svoj kosmički sektor i proučava Mjesec. U julu je privatna kompanija “i-Space” (poznata i kao Peking intellstar glory space tehnoplogy) lansirala raketu-nosač, u sklopu prve uspješne orbitalne misije kineske komercijalne kosmičke industrije.

Kina je prošle godine lansirala svoju sondu “Change 4”, koja je uspješno 3. januara spustila kineski lunarni rover na tamnu stranu Mjeseca.