Vlasnik Fulama sam sebi oprostio dug od 151 milion funti pa dodao još 93 miliona

Sport

Šahid Kan zamijenio je 151 milion funti duga koji je Fulam imao prema njemu u dodatne vlasničke dionice, a no to je dodao još i 93 miliona funti “na ime finansijske pomoći” Fulamu.

To su, konačno otkriveni, detalji posla kojim je Fulam uspio da riješi finansijske probleme nastale zbog katastrofalne jedne sezone u Premijer ligi. Kan je praktično sam sebi oprostio dugove.

Otkup je uslijedio nakon što je Fulam prijavio dug od 94 miliona funti za sezonu 2020/21. koja je završena eliminacijom iz Premijer lige i ekspresnim povratkom u Čempionšip. Tokom te jedne godine Fulam je potrošio 51 milion funti samo na transfere.

Gubici iz sezone 2020/21. samo su se „naslonili“ na 23 miliona funti duga iz sezone 2018/19. a na sve muke su stigli i problemi praznih tribina zbog pandemije koronavirusa.

Tokom sezone 2018/19, kada je dozvoljen bio dolazak ograničenom broju navijača na Krejven Kotidžu je na dva meča bilo prisutno samo 4.000 ljudi. U odnosu na 350.000 navijača koji su kroz kapije stadiona prošli toko sezone 2019/20.

Pojedini izvori bliski klubu navode da je dio novca koji je prethodno uložio Kan potrošen izgradnju nove Riversajd stend tribine što je, logično, dodatno pogoršalo finansijsko stanje kluba jer je na rekonstrukcije samo prošlog ljeta potrošeno 60 miliona funti.

Do dogovora sa Kanom došlo je praktično samo nekoliko dana nakon objavljivanja finansijskih podataka i upozorenja kluba da će biti potrebna „značajna finansijska ulaganja“ kako bi Riversajd stend tribina bila završena.

Kan je stekao bogatstvo koje se procjenjuje na više od osam milijardi funti. Kupio je Džeksonvil džeguarse 2012. da bi godinu dana kasnije od Mohameda al Fajeda kupio Fulam.