Goldman Sachs će dvostruko zaraditi na španskoj fudbalskoj ligi

Sport

Goldman Sachs će pozajmiti milijardu eura private equity kompaniji CVC za investiciju tešku 2,7 milijardi eura u špansku fudbalsku La Liga.
Portal El Confidencial prvi je izvijestio o Goldmanovoj umiješanosti u predloženi sporazum, o čemu će klubovi članovi LaLige odlučivati kasnije danas i koji je izazvao žestoko protivljenje Reala i FC Barcelone, piše tportal.

Liga je prošle nedjelje saopštila kako će sporazum, nazvan “Boost LaLiga”, ojačati klubove i dati im sredstva za potrošnju na novu infrastrukturu i projekte modernizacije, kao i povećati iznos koji mogu potrošiti na plaće igrača.

Neki su se klubovi usprotivili dogovoru jer CVC -u daje gotovo 11% udjela u televizijskim pravima lige u sljedećih 50 godina.

Barselonin predsjednik Joan Laporta opisao je sporazum kao efektivno hipotekarna prava klubova u sljedećih pola stoljeća, dok je Real Madrid podnio tužbe protiv predsjednika LaLige Javiera Tebasa i šefa CVC Capital Partnersa Javiera de Jaimea Guijarra.

Osim dogovora s La Ligom, Goldman Sachs je u junu u odvojenom poslu Barseloni pozajmio 525 miliona dolara pa ne iznenađuje što su na Bloombergu ove poteze divovske investicijske banke nazvali “dvostrukim pogotkom”.

Izvor: Seebiz