Visoka inflacija prijeti svjetskoj ekonomiji

CAPITAL

Svjetska ekonomija je možda na ivici nove inflatorne ere sa uporno visokim rastom potrošačkih cijena usljed slabljenja globalizacije, rekao je Agustin Karstens (Agustin Carstens) šef Banke za međunarodna poravnanja (Bank for International Settlemennts) sa sjedištem u Bazelu u Švajcarskoj. BFIS se neformalno smatra „centralnom bankom svih centralnih banaka“. BFIS posluje samo sa centralnim bankama i finansijskim institucijama.

Karstens je upozorio da postoji veliki rizik od nekontrolisanog rasta cijena, ukoliko izostane naglo povećanje kamatnih stopa centralnih banaka, iznad postojećih planova, prenosi Guardian. On je rekao da bi viši troškovi zaduživanja bili potrebni tokom nekoliko godina da bi se izbegao rizik od spiralnog rasta cijena koje bi nanijele dugoročnu štetu ekonomijama industrijalizovanog svijeta.

Mnogi ekonomski stručnjaci ocijenili su njegove komentare spornim, jer prema njima visoka inflacija bi vjerovatno ugušila potrošnju i ekonomski rast. Oni sugerišu smanjenje hitnosti za povećanju kamatnih stopa. Podaci pokazuju da se godišnja inflacija kreće oko 10 u nekoliko zemalja, uglavnom kao efekat rasta cijena gasa i nafte od kada bjesni rat u Ukrajini. Inflacija u Njemačkoj dostigla je u martu 7,3 odsto, a u Španiji 9,8 odsto. Inflacija u Velikoj Britaniji bila je 6,2 odsto u februaru.

Prema očekivanjima investitora iz Sitija, Banka Engleske na putu je da podigne svoju osnovnu kamatnu stopu na dva odsto iduće godine, u odnosu na trenutnih 0,75 odsto. Centralna britanska banka počela je da povećava stope sa 0,1 odsto u decembru prošle godine. FED je u SAD prošlog mjeseca odobrio povećanje od 0,25 odsto, u prvoj intervenciji od decembra i uz nagovještaj da će uslediti novi rast kamatne stope.

Karstens je ocijenio da je trend proizvođača da skraćuju opsežne globalne lance snabdijevanja kao odgovor na trgovinski rat između SAD i Kine, pandemiju i sankcije Rusiji. Prema njegovim riječima to znači rast troškova proizvodnje na duži rok od onog koji predviđaju centralne banke i nezavisni ekonomisti. Ono što počinje kao privremeno može postati ukorijenjeno, a ponašanje se prilagođava u skladu sa trajanjem inflacije, objasnio je Karstens, dodajući da postoji rizik da se visoka inflacija učvrsti u javnoj svijesti.