Cijena zlata najviše u 6 mjeseci, u 2023. se očekuje rekord

CAPITAL

Cijena zlata dosegla je šestomjesečni maksimum u utorak rano ujutro, a analitičari vjeruju da taj uspon mora ići dalje 2023. godine.

Takozvano spot zlato doseglo je vrhunac malo ispod 1.850 dolara prije nego što se smanjilo na oko 1.838 dolara za uncu. Fjučersi (ugovoti za isporuku u budućnosti) zlata u SAD-u porasli su za 1 posto na 1844,30 dolara.

Cijene zlata su u usponu od početka novembra jer su tržišne turbulencije, sve veća recesijska očekivanja i veća kupovina zlata od strane centralnih banaka poduprli potražnju.

– Općenito, očekujemo rast cijena 2023. podržan recesijom i rizicima na tržištu dionica, uz eventualni vrhunac stopa centralne banke u kombinaciji s izgledima slabijeg dolara i nevraćanja inflacije na očekivani nivo ispod 3 posto do kraja godine – rekao je Ole Hansen, voditelj robne strategije u Saxo banci.

Osim toga, čini se da će se dedolarizacija koju je nekoliko centralnih banaka pokrenulo prošle godine kada je kupljena rekordna količina zlata nastaviti. Hansen je sugerirao da bi ključni događaji za cijene zlata mogli biti izvještaj s posljednjeg sastanka američkih saveznih rezervi u srijedu i izvještaj o zapošljavanju u SAD-u koji se očekuje u petak.

Velik dio izgleda za globalna tržišta za 2023. ovisi o putanji monetarne politike dok središnje banke popuštaju agresivna povećanja kamatnih stopa iz prošle godine usred usporavanja gospodarskog rasta i mogućih recesija.

Eric Strand, iz ESG Gold Mining ETF-a, rekao je da će 2023. donijeti novu rekordnu vrijednost zlata svih vremena, s cijenom koja će premašiti 2.100 dolara po unci.

– Centralne banke kao grupa nastavile su dodavati sve više i više zlata svojim rezervama, s novim rekordom postavljenim za treće tromjesečje 2022. – rekao je Strand.