Uprkos sankcijama – rekord stranih investicija u Rusiju

CAPITAL

Ruske kompanije su 2019. privukle rekordan broj stranih investicija u razdoblju od uvođenja sankcija (2014). Stranci su uložili 49,5% više sredstava nego godinu dana ranije, izračunali su analitičari revizorske kompanije KPMG koje je objavio RBK.

Ukupna suma ulaganja u ruske aktive iz inostranstva kroz spajanja i pripajanja 2019. je iznosila 20,9 milijardi dolara, što je gotovo dva puta manje od obima domaćih investicija (40,1 milijardi). Pritom su i domaća ulaganja porasla, i to za 19%.

Ukupna ulaganja od spajanja i pripajanja za godinu dana povećana su za 21,5% i dostigla vrijednost od 61 milijarde dolara. Po mišljenju analitičara, stranci su konstatovali stabilizaciju ekonomske situacije u Rusiji, zemlja se uspjela prilagoditi vanjskim sankcijama i njihovim posljedicama (glavni pokretač tržišta spajanja i pripajanja bio je sektor nafte i plina).

Najveći porast ulaganja među stranim investitorima 2019. zabilježile su kompanije i fondacije iz zemalja azijsko-tihookeanske regije, koje su uložile 8,2 milijardi u odnosu na 2,4 milijarde godinu ranije. Ulaganja su intenzivirali i investitori iz SAD: 3,4 milijarde u odnosu na 200 miliona dolara 2018. godine dok su evropski tržišni igrači smanjili ulaganja na 5,9 milijardi dolara. (Russia Beyond)