Otvoren peti Јahorina ekonomski forum

BUSINESS KLUB

Na Јahorini je počeo peti Јahorina ekonomski forum koji će u dva dana okupiti blizu 500 učesnika iz desetak evropskih zemalja.

Nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije virusa korona na Јahorini su se ponovo su se okupili privrednici, ekonomski stručnjaci i zvaničnici Republike Srpske i BiH.

Tema foruma je „Globalni ekonomski izazovi i prilike“ u vezi sa najnovijim dešavanjima na svjetskom tržištu. Kroz panele će biti zastupljene i regionalne teme kao što su „Otvoreni Balkan“, regionalna saradnja, i jačanje konkurentnosti lokalnih zajednica i lokalne ekonomije.

Goran Račić predsjednik udruženja „Ekonomski forum“, naveo je da je jedna od tema Jahorina ekonomskog foruma i radna snaga “koja je postala ograničavajući faktor do mjere da je pitanje do kada će neke djelatnosti moći da rade na nivou na koji smo navikli”.

– Učesnici foruma pokušaće dati odgovore na pitanja koja bi sigurno doprinijela boljoj regionalnoj saradnji. Jedna od najvažnijih regionalnih inicijativa je Otvoreni Balkan, koji donosi pogodnosti za domaće privrednike, i želimo da otvorimo kvalitetnu raspravu o priključenju BiH. Kriza izazvana sukobom u Ukrajini, zelena tranzicija, energetika, digitalizacija, novi koncept turizma, neke su od tema na Jahorina ekonomskom forumu – rekao je Račić.

Forum je otvoren uz prisustvo srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i premijera Republike Srpske Radovana Viškovića.

Višković je rekao da je spas ekonomije u javnim investicijama i očuvanju javne potrošnje.

Višković je rekao da će Republika Srpska i njene institucije, zajedno sa privrednicima, učiniti sve da se ukrajinska kriza prebrodi na najbezboliniji način.

– Rast plata u prvom kvartalu bio je nešto veći nego rast inflacije u istom kvartalu. Sada smo došli na nivo kada je inflacija pojela rast plata, tako da ćemo već u maju kreirati novi set zakona vezanih za rast plata, penzija, socijalnih, boračkih davanja i svega onoga što treba da održi našu likvidnost“, istakao je Višković, te dodao da će sve to pokrenuti ekonomski ciklus, kako bi se iz ove krize izašlo što bezbolnije.

Član Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik kazao je danas, da će BiH imati veliku štetu zbog politike koju vodi Centralna banka BiH (CBBiH), a koju je ocijenio konzervativnom.

– Predložio sam nekoliko mogućih rješenja za monetarnu politiku u BiH, i o njima bar treba razgovarati, a među njima su – plivajući kurs, vezivanje konvertibilne marke za nešto drugo umjesto evra, poput zlata ili “korpe valuta”. Ne kažem da tako treba, ali nismo ni razgovarali o tome – rekao je Dodik.