Petrović: Do 2029. Srpska će imati 1.000 megavata iz obnovljivih izvora energije

BUSINESS KLUB

Generalni direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ Luka Petrović izjavio je danas da je u Srpskoj do 2029. godine planirano da budu izgrađeni i pušteni u rad energetski kapaciteti ukupne snage 1.000 megavata iz obnovljivih izvora energije.

Petrović je na otvaranju Samita energetike u Trebinju „SET 2022“ rekao da je „Elektroprivreda“ ugovorila 430 megavata snage tih postrojenja, a ostali investitori oko 180 megavata, te istakao da su potencijali mnogo veći.

„Ovakvim razvojem na ovim prostorima doprinosimo i Akcionom planu Energetske zajednice koji je prihvatila Evropska unija, gdje i mi treba da budemo sastavni dio u narednom periodu“, rekao je Petrović.

On je ukazao da nisu dovoljno iskorišteni energetski potencijali u regionu i mogućnosti saradnje i da na tome treba raditi u budućnosti na dobrobit građana i energetskih kompanija.

„Krajnje je vrijeme da kreiramo kvalitetniju međusobnu komunikaciju, ne samo zbog profitabilnosti i konkurentnosti na tržištu, već i zbog energetske nezavisnosti i stabilnosti“, istakao je Petrović.

On očekuje da na današnjem samitu u Trebinju budu razmijenjena iskustva, zajednički planovi, projekti i vizije energetskog sektora u regionu.

Petrović je izrazio zadovoljstvo što su na samitu prisutni stručnjaci i predstavnici nadležnih institucija iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Njemačke, Poljske, Kine, Mađarske i Crne Gore.

„Zajedno možemo biti stabilniji, profitabilniji, organizovaniji i nadasve prijatelji“, poručio je Petrović.

Petrović je naveo da će na panelima u okviru Samita biti razgovarano o aktuelnim temama iz energetike, počev od perspektiva razvoja, stanja na tržištu energije, o pametnoj energetici, energetskoj efikasnosti, pa do digitalne transformacije i razvoja infrastrukture u toj oblasti.

Srna