Azijska tržišta: Indeksi u plusu, trgovina oprezna

Berza

Na azijskim su berzama u srijedu cijene dionica porasle, nadoknadivši gubitke od prethodnoga dana, dok je euro ojačao prema dolaru jer Evropska centralna banka signalizira povećanje kamatnih stopa već u julu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,7 posto, nadoknadivši jučerašnje gubitke.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,5 i 0,8 posto.

Azijske berze nadoknadile su jutros jučerašnje gubitke, no i dalje se trguje oprezno zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija i povećanja kamatnih stopa centralnih banaka u cilju suzbijanja previsoke inflacije.

Jutros je centralna banka Novog Zelanda povećala ključne kamate za 0,50 postotnih bodova, na 2 posto, kao što se na tržištima i očekivalo.

Na Wall Streetu je, pak, S&P 500 juče znatno pao, a još i više Nasdaq indeks, jer su ponovno oživjela strahovanja da bi agresivno povećanje kamatnih stopa zbog suzbijanja inflacije moglo gurnuti američku ekonomiju u recesiju.