Wall Street: Objava poreske reforme zabrinula ulagače

Na Wall Streetu su u srijedu cijene akcija blago pale, nakon dva dana snažnog rasta, dok ulagači analiziraju plan američke vlade o smanjenju poreza za ekonomiju

Dow Jones oslabio je 0,10 odsto, na 20.975 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,05 odsto, na 2.387 bodova, a Nasdaq indeks 0,01 odsto, na 6.025 bodova.

Nakon dva dana snažnog rasta, pri čemu je Nasdaq indeks dostigao rekordni nivo, u srijedu su cijene akcija blago pale, iako je su predstavljene osnovne smjernice dugoočekivane poreske reforme.

Američki predsjednik Donald Trump predlaže smanjenje poreznih stopa za ekonomiju i povlačenje dobiti američkih kompanija iz inostranstva u zemlju. Međutim, na konferenciji za novinare nije rečeno kako bi se nadoknadilo to smanjenje poreza, a da se ne poveća proračunski deficit.

Obećanja Donalda Trumpa o smanjenju poreza i povećanju državne potrošnje podržavala su snažan rast tržišta kapitala od novembra prošle godine, kada je Trump izabran za predsjednika. Posljednjih je nedjelja entuzijazam u vezi toga splasnuo jer Trump i republikanci u Kongresu nisu uspjeli sprovesti zdravstvenu reformu, još jedno od ključnih Trumpovih izbornih obećanja.

A sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata nastavljena je u pozitivnom smijeru, s obzirom da velika većina kompanija izvještava o boljim nego što se očekivalo zaradama. Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene rasta zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju na 11,8 odsto na godišnjem nivou, dok su prije početka sezone objava rezultata očekivali rast od 10,1 odsto. Ostane li tako do kraja sezone objava kvartalnih izvještaja, bio bi to najveći skok zarada američkih kompanija od 2011. godine.

I na evropskim berzama juče se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,18 odsto, na 7.288 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,05 odsto, na 12.472 boda, a pariski CAC 0,19 odsto, na 5.287 bodova.