Roboti im kradu 30 odsto radnih mjesta

Robotika i vještačka inteligencija mogli bi da ugroze gotovo trećinu radnih mjesta zaposlenih u Britaniji do 2030-tih

Istraživanje konsultansko-revizorske kompanije PrajsvoterhausKuper (PwC) procjenjuje da će se prije promijeniti priroda nekih profesija, nego što će one nestati, a automatizacija bi mogla da stvori veće bogatstvo i dodatne poslove u mnogim sektorima privrede.

Poslovi u proizvodnji i maloprodaji su među najizloženijima riziku od novih tehnologija. Studija procjenjuje da je 30 procenata postojećih radnih mjesta u Velikoj Britaniji u potencijalno visokom riziku od automatizacije u poređenju sa 38 odsto u SAD-u, 35 posto u Njemačkoj i 21 odsto u Japanu.

Ivan Houksvort, glavni ekonomista PwC-a, izjavio je da su manuelni, rutinski poslovi koji se mogu uspješno programirati najviše izloženi riziku. Poslovi kod kojih ima više od ljudskog dodira, kao što su zdravstvo i obrazovanje biće sigurniji.

Korišćenje robota na određenim radnim pozicijama se povećava, pri čemu se zaposleni u nekim sektorima već suprotstavljaju potencijalnim izazovima. Već možete da vidite na željeznicama da nije da svi ti štrajkovi nisu vezani sa potezima za uvođenje vozova bez mašinovođa – rekao je Houksvort.

U budućnosti, kako dodaje, i vozači kamiona bi mogli da „dijele posao“ sa samovozećim kamionima, i da možda u krajnjem ishodu i oni budu pod prijetnjom gubitka radnih mjesta. Britanska vlada bi trebalo da pomogne radnicima s nižim obrazovanjem tako što će im obezbijediti dodatne obuke u narednih 10 do 20 godina, navodi se u izvještaju PwC.

U studiji se takođe zaključuje da će rast produktivnosti od robotike i vještačke inteligencije podstaći britansku privredu.

Houksvort navodi da je na mnogo načina automatizacija dobra stvar. Ona će povećati produktivnost, koja je veliki problem za Ujedinjeno Kraljevstvo u posljednje vrijeme, i podstaći rast prihoda… što će u drugim područjima povećati potrebu za ljudskom radnom snagom.

Velika Britanija je blizu rekordno niskog nivoa nezaposlenosti, tako da autsorsing robota za poslove koji se mehanički obavljaju (ponavljanjem iste radnje) može da oslobodi ljude da rade vrednije poslove.

Prema istraživanju, najveći rizik od automatizacije radnih mjesta po zaposlene je u sektoru prevoza i skladištenja (56 odsto), zatim u proizvodnji (46), veleprodaji i maloprodaji (44), administrativnim i pomoćnim uslugama (37), finansijama i osiguranju (32), građevinarstvu (24), dok su tom riziku najmanje izloženi zaposleni u obrazovanju – svega devet odsto.