Najveći rast cijena nafte u posljednjih šest nedjelja

Svijet

Nafta je zabilježila najveći dobitak u posljednjih šest sedmica, a na taj rezultat uticale su ranije najave o mogućem smanjenju proizvodnje nafte u okviru OPEC+ grupe.

West Texas Intermediate (WTI) drži se na 97 dolara po barelu nakon što je skočio za 4,2 odsto na otvaranju sedmične sesije usljed zabrinutosti zbog potencijalnih prekida snabdijevanja u Libiji i bikovskih izgleda na energetskom tržištu od strane Goldman Sachs Group. Uprkos sukobima u Libiji, državna naftna kompanija prijavila je proizvodnju od oko 1,2 miliona barela dnevno u ponedjeljak.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici sastaju se 5. septembra nakon upozorenja vodeće članice Saudijske Arabije da je sporazum o smanjenju proizvodnje moguć jer, po mišljenju Rijada, naftne budućnosti ne odražavaju osnove. Druge države u alijansi dale su znak podrške.

Skok cijene nafte u ponedjeljak izazvan je zabrinutošću da će globalno usporavanje i stroža monetarna politika uticati na potrošnju energije. Evropa je i dalje zahvaćena energetskom krizom dok Rusija guši isporuke gasa, a Evropska unija pooštrava mjere protiv Moskve. Izvršni direktor Shella Ben van Beurden upozorio je u ponedjeljak da kriza može trajati više od jedne zime, prenio je Bloomberg Adria.

“Kombinacija novih rizika u snabdijevanju iz Libije, zajedno sa neizvjesnošću oko predstojećeg sastanka OPEC+, dala je podsticaj”, rekao je Voren Paterson, šef robne strategije ING. “Međutim, u osnovi je tržište u ugodnijem stanju, a u odsustvu velikog poremećaja u snabdijevanju ili intervencije OPEC+, teško je vidjeti značajan rast u kratkom roku.”

WTI za oktobarsku isporuku pao je za tri centa na 96,98 dolara po barelu na njujorškoj berzi u 07.01 ujutru u Londonu.

Brent za oktobarsko poravnanje oslabio je 0,5 odsto na 104,58 dolara po barelu na berzi ICE Futures Europe.