U RS povećana proizvodnja i prodaja drvnih sortimenata

BiH

U Republici Srpskoj je za osam mjeseci ove godine proizvedeno ukupno 1.266.100 metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili više za 3,7 odsto nego u istom periodu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Od ukupne mase, najviše je proizvedeno trupaca i to 431.053 metara kubnih od četinarskog i 236.487 metara kubnih od lišćarskog drveta.

Među proizvedenim sortimentima je i 384.657 metara kubnih ogrevnog drveta lišćara, 112.615 metara kubnih drveta čertinara pogodnog za drvne ploče, celulozu, hemijsku preradu.

U Republici Srpskoj je za osam mjeseci ove godine prodato 1.269.066 metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili više za 1,2 posto nego u istom periodu prošle godine.

Na zalihama je krajem posmatranog perioda registrovano 163.600 metara kubnih raznih šumskih sortimenata.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je Srni da je skroman rezultat ostvaren u avgustu, a da kumulativi rezultat ostvaren za osam mjeseci ove godine nije zadovoljavajući i predstavlja podbačaj u odnosu na planiranu proizvodnju.

Prema njegovom mišljenju, riječ je o podbačaju plana za više od 10 posto, a što sve ima uticaj na snabdijevanje drvoprerađivačkih kapaciteta i izvršenje ugovorenih obaveza.

Šinik je istakao da je razlog za to izvođenje radova u šumarstvu.