“Balkanski Amazon” krenuo u regionalnu ekspanziju: Spremili 100 miliona eura

BUSINESS KLUB

Ananas e-commerce, kompanija za online prodaju sa sjedištem u Srbiji, kupio je od kompanije Payten 100 posto vlasništva u makedonskoj kompaniji Vebspot. Na ovaj način Ananas je postao vlasnik brendova za online kupovinu Grouper.mk i Paopao.mk.

Na makedonskom tržištu Grouper.mk poznat je po biznisu prodaje vaučera za usluge, dok nedavno lansirani sajt Paopao.mk predstavlja marketplace za online kupovinu proizvoda.

Akvizicija Groupera kao vodećeg ecommerce igrača na makedonskom tržištu sa skoro 300.000 korisnika i 3.000 trgovaca, predstavlja Ananasov prvi korak ka regionalnom širenju.

Ova akvizicija će omogućiti Ananasu brz prodor na makedonsko tržište uz uvođenje Ananasovih novih koncepata i novina, saopšteno je iz kompanije.

Marketplace Ananas dio je korporacije Delta Holding sa sjedištem u Beogradu, u vlasništvu Miroslava Miškovića.

Prve prodaje na ovom sajtu obavljene su u ljeto 2021, a danas Ananas svojim kupcima nudi više od 150.000 različitih proizvoda, putem razgranate mreže koju čini preko 200 partnera.

Za manje od godinu dana, Ananas.rs posjetilo je više od milion kupaca. Pokrećući Ananas, kompanija Delta Holding najavila je ambiciju da stvori regionalnog džina u online trgovini i spremnost da u ovaj projekat u prvih pet godina uloži oko 100 miliona eura.

Ovu kompaniju nazivaju “Balkanskim Amazonom”, jer se ugleda na američkog diva online prodaje, podsjeća BiznisInfo.ba.

– Tržište u Makedoniji, kupci, ali i online prodavci, ovom akvizicijom dobijaju sigurnog, lojalnog i dugoročnog partnera, spremnog da investira u razvoj ovog biznisa, ali i razvoj cjelokupnog e-commerca u Makedoniji. Imamo plan da u ovoj zemlji ponudimo najveći marketplace sa širokom ponudom, sigurnom i brzom dostavom, bezbijednim plaćanjem i mnogim inovativnim rješenjima koja sada poznajemo samo na razvijenijim tržištima – izjavio je Marko Carević, CEO Ananasa.

Na startu svog biznisa iz Ananasa su najavili da je tržište Srbije samo polazna tačka, a da je ambicija dioničara i same kompanije da se ovaj marketplace pojavi na tržištima u regionu Zapadnog Balkana.

– Sa reputacijom i snagom Delta Holdinga iza sebe, ali i sa inovativnim modelom poslovanja koji donosi ne samo Ananas već i njegovi globalni partneri poput Boston Consulting Group, HTEC-a i drugih, uvjereni smo da ćemo kupcima čitavog regionu donijeti novo iskustvo kupovine, a prodavcima pouzdanog partnera i mjesto na kome mogu da realizuju najambicioznije poslovne planove – kaže Marko Carević.