OC Jahorina ide u prodaju zemljišta vrijednog stotinu miliona KM

BUSINESS KLUB

Olimpijski centar “Jahorina” zatražit će od Vlade Republike Srpske jamstvo za novo kreditno zaduženje od devet miliona maraka. U međuvremenu, rukovodstvo Olimpijskog centra očekuje da će im Pravobranilaštvo dozvoliti prodaju stotinu duluma zemljišta, kako bi mogli servisirati kreditne obaveze.

Olimpijski centar “Jahorina” ide u novo kreditno zaduženje kako bi mogao da servisira tekuće kreditne obaveze.

Predsjednik Nadzornog odbora kaže da je zaduženost Olimpijskog centra 156 miliona maraka, od čega se 52 miliona odnosi na izgradnju Ski centra “Igrište”.

Napominje da su računi bili blokirani samo nekoliko sati i odblokirani, jer su iz računa posebnih namjena za investicije izmirene kreditne obaveze. Spas iz dubioze vidi u prodaji zemljišta vrijednog stotinu miliona maraka, koje osporava Pravobranilaštvo Republike Srpske.

– Planiramo da sa devet miliona prespojimo dok ne dođe do realizacije prodaje zemlje. Imali smo opstrukcije od strane Pravobranilaštva i zbog te opstrukcije lično ću podnijeti prijavu protiv pravobranioca Govedarice i njegove zamjenice u Istočnom Sarajevu. Premijer je preuzeo na sebe i očekujem da će svojim autoritetom to da izgura u narednih 15 dana i da će to da se riješi – rekao je Nedeljko Elek, predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra “Jahorina”.

Iz Pravobranilaštva Republike Srpske za BHRT nisu dali odgovore na pitanja zašto osporavaju prodaju zemljišta “Jahorini”, ni kako komentarišu najavljene krivične prijave.

U Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske kažu da Vlada još nije dala garanciju, već se na prošloj sjednici upoznala sa informacijom da Olimpijski centar “Jahorina” namjerava da pokrene proceduru nabavke kreditnih sredstava.

– Vlada Republike Srpske usvojila je na prošloj sjednici zaključak prema kojem će Olimpijski centar „Jahorina“, po provođenju procedure nabavke kreditnih sredstava, Vladi Republike Srpske podnijeti zahtjev za izdavanje garancije – kazali su iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

Rukovodstvo Olimpijskog centra, uprkos problemima u poslovanju, vjeruje u prosperitet. Velika očekivanju u tom pogledu ima od nove zimske sezone, koja se na Jahorini zvanično otvara 9. decembra, ali i od novog ski centra “Igrište”, izvijestio je BHRT.