Zvornik lokacija postrojenja za ukapljavanje prirodnog gasa

BUSINESS KLUB

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat.

– Gas se u tečnom stanju transportuje na lokaciju potrošača. Pretvaranje prirodnog gasa u tečno vrši se za one potrošače do kojih je nemoguće ili neisplativo graditi gasnu infrastrukturu – rekao je Višković RTRS-u u Moskvi, gđe je razgovarao sa predstavnicima više kompanija u vezi sa projektom gasifikacije RS-a.

Premijer je naveo da bi Termoelektrana Gacko mogla da koristi tečni gas umjesto mazuta, dodajući da postoje i drugi potencijalni korisnici.

– Dogovorili smo se da napravimo projektni zadatak i sagledamo koji bi još potrošači, osim Termoelektrane Gacko, bili korisnici. Anketirat ćemo sve potencijalne korisnike i dostaviti parametre budućem investitoru, nakon čega će biti poznat iznos investicije – rekao je Višković.

Sastanku je prisustvovao i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, koji je istakao da pojedine kompanije dugi niz godina iskazuju potrebu za korišćenjem prirodnog gasa.

– Studija će biti izrađena zajedno sa potencijalnim investitorom – rekao je Đokić za RTRS.