U Srpskoj za solarne panele prijavljeno oko 5.000 domaćinstava

BUSINESS KLUB

U Republici Srpskoj se na javni poziv za učešće u projektu ugradnje solarnih panela na krovove prijavilo oko 5.000 domaćinstava, a Elektroprivreda Republike Srpske i dalje će promovisati ovaj program, rekao je generalni direktor ovog preduzeća Luka Petrović.

On je podsjetio da je rok za prijavu istekao 15. oktobra, trenutno se analiziraju prispjeli zahtjevi i Elektroprivreda Republike Srpske nastojaće da ispoštuje građane koji su se prijavili.

Petrović je naglasio da će biti nastavljena promocija ovog programa jer građani nisu odgovorili u očekivanoj mjeri.

– Angažovali smo oko 200 mladih širom Republike Srpske koji će obilaziti domaćinstva i obrazlagati prednosti uvođenja sistema prozjumera za svako domaćinstvo – rekao je Petrović za Srnu.

On smatra da u narednom periodu treba više uraditi na promociji, navodeći da je u Evropi gotovo svaka druga kuća instalirala solarne panele i time postala energetski nezavisna.

– Nema razloga da i mi to ne primijenimo i ne promovišemo, kao i da naši ljudi to ne prihvate – istakao je Petrović.

On je rekao da je Elektroprivreda Republike Srpske već kreirala program ovog sistema za privredu, koji će biti nešto drugačiji od onog za domaćinstva.

– U treću fazu ulaze domovi zdravlja, vodovodi, vjerski objekti. Sve ove aktivnosti zahtijevaju i određenu kadrovsku strukturu koja treba da nosi tako važne programe i u narednim mjesecima ćemo nastaviti sa promocijom i inicijativam – naveo je Petrović.